Titel: Den döda o smörbyttan

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Det är en 50 år sedan min svärmor dog. Efter henne blev det "oknytt". Hon "gick igen". Hon skulle alltid vara framme torsdagskvällarna. De hörde, huru hon hölls uppe på botten och rustade. En natt hade hon kommit ned och ruskat gubbens säng, så att han vaknade. Men så tog de till att söka uppe på vinden i sakerna, och då hittade de en smörbytta, som de inte vetat om. Den hade gumman fuskat till och ämnade sälja för egen del, som ju kvinnfolken kan hitta upp somliga gånger. Hon hade inte uppenbarat detta, innan hon dog, och därför gick hon igen. Sen de fick reda på den där byttan, blev gumman borta. Medan det pågick som värst, talade svärfar om det för mig flera gånger, och han var så rådlös, att han grät, gubbstackarn.

Denna spökerihistoria är vitt spridd i trakten, men gubben Norling tycktes vara den ende, som har reda på detaljen om smörbyttan. I gården, där spökerierna försigått, tror man, att N. "hittat på detta."